Pagina's

Op stap in de natuur

Welkom op het wandelblog “Op stap in de natuur” van Hannie en Joop Snijders.

Wandeling in het Landgoed de Utrecht.

Op 23 september 2010 hebben we een wandeling gemaakt door het natuur gebied de Utrecht. We zijn onze wandeling gestart in het buurtschap Dun (gem. Esbeek). Dit buurtschap is gelegen aan het riviertje de Reusel in een open plek in de bossen, waar zich ook de uitspanning De Bockenreijder bevindt.








Vanuit het buurtschap Dun zijn we het bos ingelopen richting Mispeleindse Heide een mooi natuurgebied in het landgoed de Utrecht.
Het bos waar we doorwandelde bestaat uit Grove Den, Europese lork, vliegdennen en berken.
Onder deze bomen staan diverse soorten paddenstoelen en zwammen.












In de Mispeleindse Heide liggen grote vennen als De Flaes, de Kleine Flaes en het Groot Goor. Ze worden omringd door vochtig heidegebied. We wandelen langs de Kleine Flaes en de De Flaes. Beide vennen zitten aan elkaar vast. Vanaf de oever hebben we een mooi zicht op de grillige vorm, de begroeiing, en het eiland met berken.










We vervolgen onze wandeltocht en komen bij een grote waterplas Het Goor. Dit is een natuurlijke plas aan de rand van de Mispeleindse Heide.







Vanaf de waterplas Het Goor lopen we boswachterij de Hertgang in. De bossen in de Hertgang worden gevormd door de naaldboomsoorten Grove Den, Corsicaanse Den, Douglas en Lariks. De belangrijkste loofboomsoorten zijn de Inlandse eik, Amerikaanse eik, Berk en Beuk.







Onder de naaldbomen en loofbomen schieten overal allerlei soorten paddenstoelen uit de grond.






















In boswachterij de Hertgang ligt een fraai beekdal met de sterk meanderende beek de Reusel.
Bij de Reusel aangekomen volgen we het bospad op de oostelijke oever van de beek. De Reusel heeft helder water, hoge weelderig begroeide oevers en een zandige bedding onder een dicht bladerdak.





De beek meandert er lustig op los en boetseert haar bochten. Zij wroet de wortelstelsels van de machtige eiken bloot en ondergraaft de oevers totdat twee lussen elkaar steeds dichter naderen en ten slotte op een dag de doorbraak forceren. De beek kiest zo haar kortste weg, verlegt op eigen gezag haar loop.










In het beekdal is de onderbeplanting velerlei. We zien er onder anderen reuzenbalsemien, klimop en vele andere soorten plantengroei.














Als we bij een bruggetje komen gaan we hier overheen en vervolgen we onze weg richting het buurtschap Dun. We bereiken hier, bij uitspanning De Bockenreijder, het eindpunt van deze wandeling.